Eneg

Někdy se zastavím a přemýšlím nad tím, jaké to bylo v 50. a 60. letech minulého století pro člověka, který měl zájem o divokou stránku sexu. Co vlastně mohl udělat, aby ji byl schopen naplnit nebo si ji alespoň přiblížit? Tak se na to pojďme podívat a tentokrát za oceán do USA…

Nejsnazší cesta vedla skrze určité magazíny, které byly považovány společensky za povrchní a špinavé. Přesto však relativně snadno dostupné. Nechali se totiž získat na různých místech, třeba tzv. knihkupectví pro dospělé či v úzkých nenápadných uličkách, kde své sídlo měli drobní knihkupci s neslavnými komiksy, ale i ve velkém kabaretu či sálech progresivního umění. Jednoduše řečeno, všude tam, kam mravný člověk nikdy nechodil, neboť taková místa čpěla neřestí a hříchem.

Čtenářům, těchto zhýralých a mravně pochybných plátků, však byla známa jedna zkratka a tou byla ENEG…co je to Eneg? Inu, asi odhadnete, že je to jméno a budete mít pravdu.

Eugene „Gene“ Bilbrew aka Eneg (1923-1974), byl afroamerický kreslíř, který začínal ve velmi konzervativních novinách Los Angeles Sentinel (mimochodem kreslil třeba prvního černošského superhrdinu Bronze Bomber či sérii Hercules v časopise Health Magazine). Avšak on sám, byl velmi důležitou součástí jakéhosi podsvětí sexuální svobody, jelikož byl velmi zručným fetiš ilustrátorem, který kreslil v letech 1955 až 1959 pro „časopis“ Exotique.

Ve své kreslířské práci prozkoumal v té době mnohá sexuální tabu, jako příklad uveďme třeba otrocké věznění žen, feminizaci či lesbický sadismus. Na jeho tvorbě vás určitě zaujme ještě jedna věc. Eneg byl afroameričan, ale všechny jeho kresby zobrazují jen „bílé“. Je naprosto jisté, že při své práci přicházel do kontaktu i s afroameričany, ale kreslit je nemohl, tedy mohl, ale nebyla po tom žádná poptávka.

Eneg byl fenoménem své doby, je práce přivedla do formující se americké BDSM kultury mnohé osobnosti o kterých si ještě v nějakém článku budeme určitě vyprávět. Zcela určitě o jedné, která zavítala i k nám do tehdejšího ČSSR. (pro mladé čtenáře zkratka znamená Československá socialistická republika)

Jeho slávu však ukončil nešťastný počátek 60.let, kdy v USA vstoupila v platnost série velmi tvrdých cenzorských opatření a otevírající se možnosti svobodně sexuálně dýchat, byli na mnoho let potlačeny. Možná si řeknete: „A co slavná 60.léta a sexuální revoluce?“ Ano, ta se objevila, ale do světa fetiše a bdsm zasáhla trochu jinak, ale i o tom si budeme někdy povídat.

Závěrem lze říci již jen tolik, že sám Eneg zemřel neslavně. Zahynul na předávkování heroinem v zadní části knihkupectví pro dospělé (tak se říkalo sexshopu) na Time Square.

Nyní se však pokochojte prací této vyjímečné osobnosti a ti z vás, kdo hovoříte anglicky, tak jistě budete potěšeni i trochou dobového textu. A takový bonbonek na závěr – v galerii je pár obrázků obálek časopisu Exotique, všimněte si ceny a věřte mi, že na 50. léta se jednalo o poměrně drahý magazín.

Zdraví a pozdravuje váš Ferculi

One thought on “Eneg

  1. Pingback: Nutrix – Ferculi

Napsat komentář