Modré právo

Modré právo, modrá stuha, modrý obojek…to všechno jsou výrazy pro jedinou věc…věc volby a my se dnes lehkým pohledem do historie podíváme, nač modré právo vlastně bylo dobré a kdy se používalo….

A začneme troškou faktů…modré právo se nejčastěji objevovalo v 80.letech minulého století a bylo k vidění převážně v Anglii a Severní Americe….a bylo vyhrazeno čistě pro submisivní osoby. Pamětníci udávají, že častěji bylo využíváno subinkami než subíky. Jako většina označení týkající se barev, se mezi BDSM komunitu dostal od gay komunity.

No, ale dost řečí kolem a přejděme k tomu na co všichni čekáte…tedy k tomu co to je..to modré právo.

Symbolem modrého práva byl…trochu nečekaně u sub lidiček.. modrý obojek. Měl formu buď jednoduché široké stuhy nebo jen jednoduchého obojku na patent a sub osůbky si jej vyráběli převážně sami. Nebylo však výjimkou, že jej dostal od dominantního člověka, tehdy bylo na modrém obojku i jaké si označení, tedy něco jako osobní značka dotyčného vršku.

Modré právo vstupovalo v platnost tehdy, když sub člověk dostal nabídku od dominantního jedince, být s ním, tedy vstoupit k němu do služby a nebo vytvořit partnerství a nebyl si jistý, jestli dotyčná dominantní osoba je tím koho hledá. Tehdy si nasadil modrý obojek, kterým dal ostatním dominantním lidem najevo, že už o něj zájem je, ale že se rozhoduje a tímto symbolem tak hlásil svému okolí, aby se o něj tedy neucházeli nebo mu nepředkládali nabídky. Jednalo se tedy o období jakého si váhání, kdy se sub rozmýšlel nad tím, jestli nabídku dominantní osoby přijmout či nikoliv. Ale ačkoliv nebyl ještě ve svazku s vrškem, byl jím už chráněn. Tehdy se právě modrý obojek dostával od dominy/dominanta. A pokud se sub pro dominanta rozhodl, byl mu modrý obojek v rituálu „přijmutí“ snať a nahrazen plnohodnotným.

Modrý obojek se také nasazoval tehdy, když měl sub nabídky od více dominantních lidí a váhal, ke komu se přidat. Modré právo mu tak dávalo dostatek času se rozmyslet a důkladně zhodnotit, jestli je pro něj dotyčná dominantní osoba tím, koho hledá. A byl tak dostatek času posoudit kvality dotyčného vršku. Tehdy si sub jedinec obvykle nasazoval modrý obojek své vlastní výroby.

Avšak, jako většina pravidel a rituálů, je dnes modré právo prakticky mrtvou záležitostí, jež zůstává v hlavách pamětníků. I když nutno říci, že i dnes by se tu a tam hodilo a možná by ulehčilo některé situace. Ale jako vše, je to především o respektu k člověku a právu na jeho názor a ten respekt se tak nějak…pomalu, ale jistě vytrácí

V historii se tak trochu vrtal Váš Ferculi.

Napsat komentář