Filmový prach

Doba je divná. Všude se na nás valí jen negativní informace. A s tím je třeba bojovat. Pojďme se tedy společně ponořit do doby, která je označována za „staré krásné časy“ a sfoukněme pořádně silnou vrstvu prachu z minulosti, která nám mizí pod náporem moderních cenzorů „jediné správné pravdy“.

Dnes zavítáme do San Francisca. Píší se 20. až 30. léta 20.století a kinematografie zažívá velké vlny zájmu. Lidé milují filmy, kina jsou plná, ale přeci jen se najdou někteří, kteří do kina nechodí, jelikož to, co chtějí vidět, se promítat nesmí. Je sice možné zakoupit si domácí promítačku, ale ta je drahá a není dostupná široké veřejnosti, a tak se objevila funkce domácího promítače. Chlapíka, kterého jste si mohli najmout na jeden večer, a který měl dostatek filmových kotoučů všech možných žánrů. Včetně těch nelegálních s erotikou.

Největšími zákazníky těchto promítačů byla pánská bratrstva a univerzitní spolky. Některá z těchto bratrstev měla dokonce vlastního porno knihovníka a jejich sbírka obsahovala mnohdy i více než 50 různých erotických kotoučů, což na tu dobu bylo extrémně veliké množství.

Možná se teď někteří z vás zarazili a zamysleli se nad tím, jak mohla být erotika nelegální, když přeci byly kabarety s polonahými tanečnicemi. Ano to byly, ale dotyčné dámy byly pořád oblečené. Vysvléci úplně se nesměly, to už totiž bylo považováno za prostituci a ta už byla nelegální. A totéž se týkalo fotografií nebo filmů s tématikou nahých těl. Ale jak už to tak bývá, život si vždycky najde cestu a kde je poptávka, tam je dodavatel. A tím největším byla firma

Cine Art Productions

Firma se oficiálně zabývala focením povolených snímků tanečnic a kabaretních umělkyň, taktéž natáčela nudismus (ten totiž povolený byl). Ovšem jejich hlavní produkcí byly tzv. nudie-cuties filmy (filmy obsahující otevřenou ženskou nahotu bez nudistického kontextu), ale také točila hardcore snímky (tedy na úrovni své doby).

Zvláštností bylo, že hodně filmů se točilo na materiál Kodak v sonochromatickém zbarvení (v tomto stylu je natočen třeba Limonádový Joe) a byly němé. Zvuk se totiž do běžného komerčního filmu dostal až počátkem 30.let 20.století.

Distribuce snímků probíhala většinou skrze osobní kontakty a nebo na doporučení. K lehkým variantám erotiky se dalo dostat i skrze inzeráty promítačů. Ale jakýkoliv hardcore byl jen pro vyvolené.

Firma Cine Art Productions zmizela na konci 30.let a moc dokumentů se o ní nezachovalo, jelikož všechny policií nashromážděné archiválie záhadně zmizely nebo se zničily během požáru sídla firmy v roce 1938. Vyšetřovatelé FBI však předpokládali, že investory této firmy byla jak mafie tak i politici a vlivní lidé své doby (soudci, podnikatelé a lidé z vyšší třídy). A tak jediné, co dnes máme, je pár digitalizovaných starých filmů a útržků z historie.

A já vám nyní tří snímky nabídnu.

První se jmenuje Hollywood Sand Witches a je z roku 1928. Jedná se o klasický sonochromatický erotický snímek a dnes působí spíše úsměvně, ale ve své době byl vrcholem erotického díla. Bohužel je tento snímek dnes řvoucími hyenami rovnosti považovaný za rasistický, tudíž jej nelze už veřejně vidět. Celkově tažení vůči těmto starým snímkům dnes dosahuje tak velkého vrcholu, že jsou mazány i z mezinárodních digitálních archívů.

Druhý snímek je černobílý a nese název An English Tragedy – Jack Deflowers Alice. Jedná se o první snímek považovaný za žánr BDSM, ale opět to prosím berte silně s nadhledem. Natočen byl někdy v rozmezí let 1920 – 1926, datum nelze říci přesně, jelikož jediná šance, jak snímek datovat je podle originálního materiálu, na který byl natočen, a tam se dříve udával jen rok výroby. Což ovšem neznamená, že jej kameraman nepoužil třeba až 3 roky po vyrobení.

Třetí snímek má velmi zvláštní historii. Jednak jej nelze přesně datovat. Odhaduje se, že byl natočen někdy mezi lety 1930-1938 a je považovaný za první film pracující s tématem fetiše a fantazie. Snímek byl několikrát přejmenovaný, a to z toho důvodu, že snímek zobrazuje fantazii sexu s jeptiškou, a dokonce ani mafie se nechtěla dostat do sporu s církví. Původní název byl Nun´s Habit, ale pro jistotu byl přejmenovaný na Something Old – Something New.

A teď už nezbývá nic jiného, než si filmovou nabídku vychutnat.

Tak přeji příjemný zážitek a nezapomeňte, že filmy jsou němé 🙂

S úctou k historii váš Ferculi

Hollywod Sand Witches
An English Tragedy
Nun´s Habit

Napsat komentář