Historie odívání – kůže

Oděvy z kůže jsou dnes nedílnou součástí naší komunity. Berou se jako taková samozřejmost, avšak málokdo už ví, že trvalou součástí D/s životního stylu, jsou oděvy z kůže poměrně krátký čas. Přibližně něco kolem 50 let…

A tak se dnes podíváme na to, kde se ty kožené oděvy vůbec vzaly a jak pronikaly do komunity. Pohodlně se usaďte, chopte se kávy a vychutnejte si dnešní jízdu do historie.

Klasické oděvy z kůže jsou staré jako lidstvo samo a však jako symbol odlišnosti a vymezení se vůči většinové společnosti jsou teprve přibližně od počátku 60.let a to čistě jen v gay komunitách. Klasickým kožený oděv v gay komunitách zahrnoval koženou čepici s krátkým kšiltem ve stylu armádní důstojnické čepice, kožené tílko nebo vestu bez zapínání a kožené kalhoty s nízkým pasem nebo naopak zvýšeným pasem.

Z gay komunit začali kožené oděvy pronikat do hetero BDSM skupin přibližně v polovině 70. let, avšak převážně jako součást ženské módy pro dominy, jednat proto, že pánská móda pro dominanty jednoduše navázala na styl gay komunit a také proto, že pro hetero dominanty nebyla kůže (vzhledem k tomu z jaké komunity přišla) zase až tak zajímavá a nepřáli si být, kvůli jejímu nošení, považování za homosexuály, kdežto pro dominantní dámy se kůže stala naprosto jednoznačným odlišujícím prvkem, který odkazoval na jejich výjimečnost.

Je tedy patrné, že klasický dámský kožený korzet není zase tak starým módním prvkem. Jistě, dá se namítnout, že korzety byli známé už mnoho století předem, avšak je třeba brát v potaz, že se jednalo korzety na běžné nošení vyrobené převážně z textilie, jako symbol výjimečnosti a odlišnosti se tak kožený korzet stává nedílnou a trvalou součástí BDSM až mnohem později.

Pronikání kožených oděvů do BDSM světa provázelo několik zajímavých zvláštností. Jednou z nich je to, že ještě rychleji než oděvy pro dominy, zdomácněly mezi hetero BDSM komunitou kožené kukly a obleky z řemenů pro mužské otroky ( ano čtete správně..čistě jen pro mužské otroky) pro subinky se kukly a řemínkové obleky z kůže začali běžně a stabilně používat až v 1. polovině 80.let. Bylo to dáno hlavně tím, že kukly a oblek z řemenů byl v gay komunitě běžný a tak se jen přenesl na otroky,

Další zvláštností je to, že kožená pánská vesta bez zapínání (tak jak ji známe dnes) je střihově a stylem téměř 100% identická s vestou jakou používali členové počátečních gay komunit, nijak se nevyvinula…zůstala stejná 🙂

Je poměrně málo známé, že první kožené dámské korzety kopírovali historické korzety, takže měli zapínání jen v zadní části a to buď řemínkové nebo klasické stahovací a bylo povinností otroka svou madam do takového korzetu obléci. Otrok, který pomáhal madam do korzetu, byl v rámci „smečky“ ten nejvýše postavený.

Velikou zvláštností také bylo to, jak se tyto produkty získávaly v 70. letech v Anglii . Pokud vynecháme možnost, že jej vyrobil někdo z komunity, tak hlavní možností kde jej sehnat, byli prodejny s vyřazeným armádním zbožím, jelikož sex shopy nebyli moc tolerovány a když už někde byli, tak se tam moc lepších produktů pro BDSM sehnat nedalo (tedy pokud majitel nebyl osobně pozitivní) . Proč zrovna armádní výprodej? Je to jednoduché armádní výprodeje byli z části maskované sexshopy, dalo se tam prodávat hodně věcí pro BDSM a nikomu to nepřišlo podezřelé, ale nutno říci, že i tam byli kožené korzety podpultovým zbožím.

Tak snad se Vám dnešní výlet do historie líbil a příště se setkáme třeba u jiného druhu oblečení 🙂

Jinak pro šťourali…zdroj: Trilobit (histori dom) a Ariana63 z BT(s) a moje maličkost 🙂

Historicky nostalgicky sepsal Váš Ferculi

Napsat komentář