Hop a pak drop

První díl z třídílné série na téma, o kterém se běžně nemluví…

Být úchyl…nebo jak se dnes korektně říká…být bdsm pozitivní, přináší mnoho výhod. Od velice příjemných zážitků, přez možnost posouvat hranice sebe sama, až po šanci zažít naprosté odpoutání vědomí od těla. Dá se tak říci, že být úchyl (mne prostě nikdo nedonutí říkat, že jsem bdsm pozitivní) je série naprosto úžasných výhod. Ale každá mince má dvě strany a tak když se oprostíme od toho dobrého, uvědomíme si, že být jiný má i určitá rizika. Vynecháme-li šanci na zranění a úrazy, objeví se ještě jedna věc, která je nebezpečnější než zranění. Jelikož nemusí být vidět a neobjeví se hned…je to DROP.

Je pro Vás to slovo neznáme? Možná to znáte pod názvem zhroucení nebo také kolaps. Pro účely článku však zachovám výraz nejčastější a to DROP.

Co je to drop?

Drop je stav velice blízký duševnímu až depresivnímu zhroucení osobnosti, který se může dostavit po ukončení akce a za určitých podmínek i během akce. Kromě jedné výjimky, kdy se může objevit při akci a kterou si probereme později, se dá říci, že drop se může dostavit tak za 12-72 hodin po akci, neplatí však pravidlo, že byla-li akce dlouhá, dostaví se drop za dlouhou dobu. Nikdy to nelze říci přesně. A aby to nebylo ještě tak lehké, tak rozeznáváme 3 základní druhy dropu. Přičemž první varianta postihuje v 95% sub jedince. Druhá je odvislá od osobnosti člověka a třetí postihuje výhradně dom jedince.

Dnes se v článku zaměříme na první druh a zbývající dva rozebereme v navazujících článcích.

Jelikož první drop nejčastěji postihuje sub-jedince, budeme mu pro potřeby rozlišení od ostatních říkat s-drop (není to vědecké označení, je čistě jen pro potřeby článku)

Jak vzniká s-drop?

Je to důsledek chemického procesu v lidském těle. Jedná se o kolaps adrenalinu a endorfinu. K tomu to stavu dochází, pokud v průběhu akce hladina endorfinů a adrenalinu překročí mezní hranici (a ta je u každého velice rozdílná) a pak přichází prudký pokles.

Jak se projevuje?

S-drop má několik popsaných projevů a to tyto:

  • Obtížné soustředění.
  • Ztráta schopnosti pamatovat si detaily
  • Ztráta schopnosti rozhodování
  • Únava a snížená energie
  • Pocity viny, bezcennosti a nebo bezmocnosti
  • Pocity beznaděje a nebo pesimismu
  • Nespavost, časná ranní bdělost nebo nadměrné spaní
  • Podrážděnost a neklid
  • Ztráta zájmu o činnosti nebo koníčky, včetně sexu bez ohledu na to jak je má jedinec rád.
  • Přejídání se nebo ztráta chuti k jídlu
  • Trvalé bolesti nebo periodické bolesti hlavy, křeče nebo zažívací potíže, které se ani po běžné léčbě nezlepší.
  • Trvalé smutné, úzkostné pocity nebo pocity vnitřní „prázdnoty“
  • Myšlenky na sebevraždu včetně pokusů o sebevraždu

Jak bojovat proti a dropu a jak s jeho následky?

Je několik možností jak téměř úplně předejít nebo omezit šanci na vznik dropu. Jedná se fyzické přípravky a následnou intimní a duševní péči.

Vitamin B a rybí olej. Pokud plánujete nějaké náročnější a déle trvající hry, tak začněte několik dnů před akcí a několik dnů po akci brát vitamín B a rybí olej. To velmi pomáhá nahromadit minerály (před akcí) a následně je rychle doplnit (po akci), velmi se tak sníží šance na adrenalinový kolaps.


Jídlo a pití. Ujistěte se, že jste se před akcí správně najedli a hydratovali. Ideální je čerstvé ovoce, zelenina a lehké maso. Nepřejídejte se ani do sebe nemusíte nalít litry vody. Ale musíte mít pocit příjemného nasycení.

Čokoláda. Po akci si dejte čokoládu. Nemusíte sníst celou tabulku, ale jezte ji dokud máte chuť. Čokoláda pomáhá produkovat oxytocin a ten výrazně snižuje riziko kolapsu endorfinů.

Hroznový cukr. Bez toho ani akci nezačínejte. Je to základ, který by jste měli mít vždy při sobě během každé akce. Hroznový cukr rychle doplňuje energii a současně pomáhá odvrátit možnost kolapsu adrenalinu i endorfinu.

Lehké cvičení jógy nebo celkové rozcvičení pomáhá uvolnit zbylé endorfiny a tak velmi dobře pomáhá bojovat s následky dropu.

Intimní dohra. Vždy po akci by měla přijít chvíle, kdy se o Vás bude dom starat. Kdy bude něžný a klidný. Dopřeje vám dostatek tepla na zahřátí, klid a intimní schoulení se, ideální je i koupel. Toto je velmi účinný prostředek proti objevení se dropu.

Pokud jste po akci sami a objeví se drop…dodržujte tyto zásady:

  1. Vždy mějte komu zavolat a s kým si ovšem popovídat, ideálně tomu s kým jste si hráli, pokud to nejde, tak vždy mějte v záloze jednoho až dva nezúčastněné lidi, které rádi slyšíte a oni si s vámi rádi povídají a je jim jedno, že je vzbudíte ve tři ráno.
  2. Pište. Hoďte své pocity na papír. A pište tak dlouho dokud vám to jde. Nevíte jak začít? Začněte prvním slovem co vás napadne. Neuvažujte nad ním. Pište.
  3. Zaměstnejte se lehčí fyzickou nebo duševní prací, aby jste se co nejméně soustředili na negativní projevy dropu.
  4. Pokud máte doma kočku nebo psa. Hrajte si s nimi. Běžte venčit nebo jen nechte kočku ať vám leží na klíně a můžete ji drbat.

Pokud by se u Vás stavy dropu objevovali déle jak 5 dnů. Je to již problém, hrozí totiž riziko, že jste si náročnou hrou velmi rozhodili vnitřní stabilitu organismu a poškodili některý z vnitřních metabolismů, obvykle se objevují stavy podobné chřipce (teploty, bolesti svalů, zažívací obtíže, které nemizí po běžném léčení, silné zvracení). V tom případě neváhejte a i hned běžte k lékaři, kterému se můžete svěřit, je totiž pravděpodobné, že se u vás objevuje problém s kyselinou mléčnou a nastává acidoza krve (shibaristé by to mohli znát jako HSS – hanging suspension syndrome ) a to je už nebezpečné.

Neberte to jako strašení a ani jako obvyklou věc. HSS je projev opravdu velice náročných her, které vedou k celkovému psychickému i fyzickému vyčerpání organismu. Doma v ložnici toho za 20 minut opravdu nedosáhnete 🙂

Snad svým článkem pomohl Váš Ferculi

Napsat komentář