Biederer a Ostra

Tak dnes si uděláme výlet do opravdu hluboké historie. A koukneme se na BDSM v podání našich prapraprababiček. A potěším zejména milovníky spanku a ponyplay.

Studio Biederer

Studio Biederer bylo jedním z hlavních producentů vysoce kvalitní erotické a fetišové fotografie v Paříži, v čase mezi dvěma světovými válkami. Jejich fotografie prozkoumávaly senzační, explicitní a často ironické fantazie, které posouvaly hranice sexuality. V roce 1908 se Jacques Biederer, český rodák z Moravské Ostravy (dnešní součást Ostravy), přestěhoval do Paříže a založil fotografické studio. Ateliér byl v diskrétní dílně v hale, kde sídlily pařížské tanečnice a prostitutky. Pravděpodobně to bylo na adrese 33 boulevards du Temple, 75003, Paříž. Ovšem některé stopy nás také zavádějí na adresu Rue Armand Gauthier v Paříži.

V roce 1913 se ke studiu připojil Jacquesův bratr Charles (původem také z Moravské Ostravy), který se do činnosti zapojil jako fotograf. Charles Biederer s největší pravděpodobností začínal jako portrétní fotograf, který později přešel na erotické studium nahých postav. Jeho nejrannější práce jsou akty v klasických pózách, které byly typické pro tuto dobu. Za krátký čas se však jeho postupy staly mnohem progresivnější. Začal třeba fotit venku (což v té době bylo velmi riskantní) a vytvořil fotografické sady, které vyprávěly jednoduchý příběh, například romantický pár skákající v parku.

Zpočátku studio Biederer podepisovalo své fotografie. Když se však začali specializovat na akty a více riskantní fetiš snímky, přešli na označení J. B. nebo jen „B“, pak raději podepisování ukončili úplně. Mnoho neoznačených obrázků však lze identifikovat podle často používaných rekvizit, nastavených dekorací a motivů.

Ve dvacátých a třicátých letech minulého století se studio Biederer stalo známé díky produkci elegantních a sofistikovaných fotografií erotických aktů a odvážných obrázků zobrazujících bondage, bičování a výprask. Tyto kompozice efektivně využívaly fetišistické oděvy a doplňky, jako jsou boty na vysokých podpatcích, kožené operní rukavice, pouta, řetízky, pásy cudnosti a dokonce i kovovou vymezovací tyč (tedy rozporku – snad první, která byla vyfotografována).

Většina fotografií s tématem BDSM zahrnuje buď čistě (F / F) výpraskové scénáře, nebo dominu ponižující a bičující jednu nebo dvě otrokyně. Biederer také vytvořil obrazy mužské dominance respektive muže trestající ženy a několik sad fotografií ženské dominance, z nichž některé zobrazují muže, kteří jsou použiti jako otroci na ponyplay.

V roce 1940 byla Francie napadena nacistickým Německem. Během této doby Biederer Studio ukončuje svou činnost. Vzhledem k tomu, že bratři Biedererové byli židovského původu, byli zajati nacisty a deportováni do koncentračního tábora v Osvětimi, kde v roce 1942 zahynuli.

Studio Ostra

Jiný název, ale stejní lidé. Studio Ostra patřilo bratům Biedererům. Jednalo se o divizi určenou na sofistikovanější produkci.

Na rozdíl od studa Biederer, kde bylo mnoho snímků ateliérové produkce, se studio Ostra zaměřovalo více na venkovní produkci. Někdy se venku pořizovalo hned několik fotografií v sérii, aby bylo možné vyprávět jednoduchý příběh. Což byl na svou dobu neuvěřitelný pokrok. Fotografická erotika s příběhem totiž vůbec nebyla běžná.

Ve studiu Ostra vzniklo mnoho elegantních, sofistikovaných fotografií zobrazujících domácí disciplínu, ale i BDSM scénáře zaměřené na vztah pána/paní a otroka/otrokyně.

Co je však nejvíce pozoruhodné, že na jedné sérii fotografií, je zachycen unikátní petplay, respektive výcvik pejsků, zde se jedná o první takovou sérii fotek na světě. Bohužel tu se mi pro vás nepodařilo sehnat, takže v galerii není :/

Studio Ostra také dělalo komerční fotografické práce pro La Lingerie Moderne, zásilkový katalog spodního prádla, erotických knih a fotografií.

A nyní se potěšte pohledem na historické BDSM fotografie z produkce obou studií.

Článek sestavil…váš Ferculi

One thought on “Biederer a Ostra

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ale no tak. To se nedělá. Jestli chceš naše obrázky, tak nám napiš: shop@ferculi.com