Yva Richard a Diana Slip

Dnes se ještě jednou otočíme hluboko zpět do historie a lehce navážeme na předchozí článek o studiu Biederer a Ostra. Ovšem tentokrát se nezaměříme na historii BDSM jako takovou, ale na její nedílnou součást, kterou je móda. A tak znovu vítejte v době mezi světovými válkami. Konkrétně v letech 1920 až 1940 ve Francii.

Říká se, že móda je velmi ošklivá a proto se musí každých půl roku měnit. Ovšem to neplatí v oblečení pro vyznavače BDSM. Samozřejmě materiály a výrobní postupy jdou stále kupředu, ale zcela určitě vás překvapí, že to, co se nosí dnes, se nosilo už kolem roku 1920. A tak se v dnešním článku podíváme na dvě zásadní módní společnosti, které vyráběly a diskrétně dodávaly oblečení pro domácí hry.

Yva Richard

Společnost založil manželský pár a plně se zaměřil na výrobu a dodávky fetiš oblečení. Mezi jejich zásadní produkty patřily zejména korzety, roubíky a vysoké boty. Většina výrobků byla z kůže nebo kovu. Možná jste někde na internetu objevili starou černobílou fotografii ženy, která na sobě měla kovovou podprsenku i kalhotky, tak právě to bylo z produkce Yva Richard. Ve spolupráci se studiem Biederer, dodával Yva Richard také těžce dostupné erotické fotografie.

Yva Richard je však z hlediska historie zásadní v tom, že stanovila jakýsi standardní střih pro šití dámského koženého korzetu a tento přístup a styl pak v 80.letech minulého století přejaly všechny velké fetiš společnosti a časopisy, jako byl třeba Atomage, o kterém jsem psal v jednom z předchozích článků.

Ve své době už byla společnost schopna dodávat svým zákazníkům velmi diskrétní zásilky vlastní kurýrní službou a to byla veliká vzácnost. Zvláštností pak byl systém, jakým se katalogy se zbožím dostávaly k zájemcům. Letáčky společnosti byli dostupné nejen ve většině kabaretů či v progresivních uměleckých salonech, ale také v knihkupectvích pro dospělé, ve vykřičených domech té nejlepší úrovně, ale dostat se k vám mohly i skrze běžné pošťáky, neboť někteří se společností tajně spolupracovali a měli vytipované klienty, kterým takovýto letáček mohli dát.

Yva Richard zmizela z povědomí v roce 1940, kdy Francii okupovali nacisté, kteří erotice nebyli vůbec nakloněni. A s jejím zmizením se na čas zastavil i průnik fetiš oblečení mezi lidi.

A co si mohl zákazník objednat? Tak to se podívejte nyní do první galerie a pak můžete pokračovat ve čtení o další společnosti se jménem Diana Slip.

Diana Slip

Zakladatelem této firmy byl León Vidal a na rozdíl od předchozí společnosti, byla tato součástí velké sítě butiků, kde se každý butik věnoval jinému druhu módy, ale také zde bylo možno sehnat erotickou literaturu, afrodisiaka a velice zajímavé erotické fotografie, jelikož se společností spolupracovali velice uznávání fotografové jako byl třeba Roger Schall a nebo Brassaï (je vám to druhé jméno povědomé? Pokud jste milovníky umění, tak je to možné, jelikož byl přítel lidí jako Salvátor Dalí nebo Pablo Piccaso).

Firma Diana Slip měla největšího konkurenta ve firmě Yva Richard a tak se rozhodla vydat trošku jiným směrem a zaměřila se spíše na zvláštní spodní prádlo, ať už krajkové či šifonové a nebo modely pro petplay či první gumové oblečení.

Stejně jako konkurenční firma, tak i Diana Slip provozovala specializovaný zásilkový obchod, kdy svým klientům dodávala diskrétní zásilky až domů. Bohužel stejně jako konkurenta, tak i tuto společnost zničila nacistická invaze do Francie v roce 1940. Avšak právě díky velikánům meziválečné fotografie, kteří u firmy v době světové finanční krize hledali obživu, se nám dochoval dostatek snímků o této části vývoje fetiš scény.

A co prodávala firma Diana Slip? Inu podívejte se sami na ukázku jejich katalogu.

Tak snad se článek líbil a pokud ano, tak si dejte do sledování naší facebook/instagram stránku či youtube kanál Ferculi.com, ať vám žádné naše novinky už neuniknou.

A jako vždy, článek sestavil váš Ferculi.

Napsat komentář